Cum sa facem fata mai usor caniculei

Pentru ca e vara si temperaturile ridicate de afara ne fac uneori probleme si pentru ca incepe perioada concediilor, ar trebuie sa tineti cont de cateva lucruri esentiale: sa va hidratati suficient (ar fi bine ca in zilele caniculare sa aveti tot timpul la dumneavoastra un recipient cu apa plata, sa evitati expunerea la soare (pe cat posibil) intre 11 si 16,folositi crema cu factor de protectie UV minim30,  purtati imbracaminte deschisa la culoare si cat mai lejera, protejati-va capul cu o palarie, evitati consumul excesiv de alcool si a bauturilor cu cafeina. Expunerea la temperaturi ridicate produce modificari ale tensiunii arteriale. Astfel sunt afectati deopotriva si hipotensivii si hipertensivii.  Caldura produce  vasodilatatie cu accelerarea batailor inimii, accelerarea respiratiei, transpiratie excesiva cu pierderea de lichide si electroliti. astfel, consumul de lichide este important pentr a contrabalansa pierderile. Trebuie avuti de asemenea in vedere pacientii cu tratament diuretic, unora s-ar putea sa le fie necesara ajustarea dozei de diuretic. ( NU faceti asta fara sa consultati un medic prealabil). Daca faceti tratament cronic pentru o anumita patologie incercati sa luati medicamentele la aceleasi ore si foarte important sa le aveti cu dumneavoastra in vacante.

Pacientii cu insuficienta cardiaca trebuie sa tina cont de faptul ca in perioadele caniculare, toleranta la efort scade si mai mult. Acelasi lucru se intampla si cu cei cu afectiuni respiratorii cronice (aerul cald poate produce bronhoconstrictie).

Sa nu uitam ca vara creste frecventa gastroenterocolitelor. Acestea pot produce hipotensiune si deshidratare severa.  Incercati sa va spalati cat mai des pe mainei, consumati cat mai putin alimente de la fast-food-uri (sfat valabil pentru toata perioada anului, nu doar vara), consumati fructe si legume proaspete spalate prealabil, evitati consumul de maioneza sau alte preparate cu oua crude, daca mancati la localuri alegeti mancarea cu aspect proaspat.

Acestea fiind spuse, sau mai exact scrise, va urez o vara cat mai putin torida si vacanta cat mai placuta!Caraibe-Insulele-Virgine-850x450 (1)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s